Ако сте ги осчетоводили като разход, но не платени - в увеличение..

Като разход се осчетоводява заплатата, а запорът е удръжка от заплатата.... Не би следвало да се дават в увеличение, нали?
Здравейте, колеги! Отново имам нужда от помощ. Един бърз вапрос - неизплатените суми на ЧСИ към 31.12.2014 по повод на наложен запор на заплата, следва ли да се дадат в увеличение на ГДД? Мисля, че това не е доход на ЧСИ, но все пак...

Благодаря предварително!
Според мене не попадате в изключенията, посочени в алинея 3 и следва да приложите ал.1 и 2, а именно да увеличите финансовия резултат със счетоводната балансова стойност и да намалите същия с данъчната балансова стойност. Ако двете са еднакви нямате промяна на финансовия резултат, а при различни стойности ще се коригира в съответната посока на намаление или увеличение. По този начин се отчита и разликата в амортизационните начисления, ако те са били различни за данъчни и счетоводни цели и биха се проявили в бъдещ период, ако активът се използваше до пълното му изхабяване.

Благодаря за отговора!
Чл. 66. (1) Когато активът се отписва от счетоводния амортизационен план, при определяне на данъчния финансов резултат счетоводният финансов резултат се увеличава със счетоводната балансова стойност на актива.
(2) Когато активът се отписва от данъчния амортизационен план, при определяне на данъчния финансов резултат счетоводният финансов резултат се намалява с данъчната стойност на актива.
(3) Алинеи 1 и 2 не се прилагат:
1. в случаите на непризнати разходи от липси на активи и свързани с тях вземания, когато данъчната стойност превишава счетоводната балансова стойност на актива;
2. при отписване на актив за сметка на собствения капитал, когато данъчната стойност превишава счетоводната балансова стойност на актива;
3. при отписване на актив по реда на чл. 60, ал. 6, когато данъчната стойност превишава счетоводната балансова стойност на актива;
4. при преобразуване на дружества и при преустройство на кооперации по глава деветнадесета, раздели II и III.

Този текст съм го чела много пъти, но не мога да го разтълкувам. Затова помолих за помощ. Не е отчетен счетоводен разход, но актива реално е отписан. Как следва де се постъпи?
Здравейте, колеги!
През годината е отписан ДМА от САП и ДАП, като е прехвърлен в материали, тъй като вече не се използва. Не е отчетен счетоводен разход за балансовата стойност - на практика с нея е заведен като материал. Следва ли счетоводната балансова стойност да се отразява като увеличение в ГДД и съответно данъчната стойност в намаление? Моля помагайте!
Благодаря, Dalila!
Здравейте,

имам един глупав въпрос - срокът за представяне на болнични в НОИ е включително 15 число на месеца, нали? Никога досега не съм оставяла за последния момент, но ето че и това се случи. Благодаря предварително!
Благодаря много на отзовалите се!
Здравейте,

имаме следния казус и молим за помощ - става въпрос за получени фактури за нощувки по командировки в Германия и Сърбия с начислено ДДС на всяка от тях. Мястото на изпълнение е извън България, но следва ли да се включат в дневниците? Мнението ми е, че не се издават протоколи по чл. 117 и не трябва да се включват в дневниците, но много моля за още едно мнение.
Здравейте,

важи ли засичането и равненето до стотинка в Д1 и Д6 за платени заплати за месец декември на 21.01.2014 год.?
Здравейте на всички,

моля за мнение по отношение на осчетоводяването на получено кредитно известие за плащане на стоки преди изтичане на падежа, за бонуси за ценова категория или финансови бонуси. Какви статии би следвало да се съставят? Ако известието е за определен период /например 3 месеца/ следва ли да се коригира стойността на закупените стоки през този период?

Благодаря предварително!
Отново искам помощ! 

При положение, че заплатите за м. април са начислени, но няма да се изплатят и сега подавам Д1 и Д6, в Д1 посочва ли се ДДФЛ, който се удържа от съответното лице?  :'(

Надявам се това да не е вярно. Мисля да подам Д1 както и до сега - с реалните суми за осигуровки  и възнаграждения без да правя след това корекции.

А срокът за подаване за м. април нали този месец е на 27.05.2013, тъй като 25.05. се пада непресъствен?  :blush:
А при какви условия Д1 се подава с данни за минималния осигурителен доход? В едно от указанията пише при неначислени заплати, но от НАП твърдят, че и при начислени, но неизплатени заплати Д1 се подава по този начин, а след като се изплатят се прави корекция.

Здравейте!

Имам нужда от помощ. Заплатите за м. април са начислени на 07.05.2013 г., но няма да бъдат изплатени до 27.05.2013 г. Как следва да се подадат Д1 и Д6?
 Моля помагайте!
Благодаря Ви за отговорите! Чела съм наредбата много пъти, както и указанията и примерите, но когато ти се случи нещо такова в действителност почваш да изпитваш някакви съмнения, особено за "неписаното правило"
Значи да разбирам, че мога да подам Д6 за м.03.2013 на 25.04.2013 дори с дата 01.04.2013 и няма да има проблеми ли /глоба/? Притесняваме това, че миналата година не беше нормативно определен този двудневен срок от изплащане на заплатите, но всички го спазвахме. Сега дали има пак такова неписано правило?
Здравейте!

Имам нужда от помощ. Става въпрос за попълването и подаването на декларация 6 и по-точно за датата на изплащане на възнагражденията. При изплатени заплати например за месец март 2013 на 08.04.2013 следва на дата на изплащане да посоча 08.04.2013. Проблема, е че все още не съм подала Д6. Питането ми е има ли срок за подаване, който е обвързан с датата на изплащане или имам право да подам Д6 дори и на 25.04.2013 с дата на изплащане 08.04.2013? До миналата година декларацията трябваше да се подаде до два дни след изплащане на заплатите, въпреки че срока беше до последния роботен ден на месеца.